Det mentale løb

august 20, 2018

Der er mange faktorer, der spiller ind, hvis du skal have en succesfuld oplevelse med et marathonløb. Benene skal naturligvis være i orden, du skal være skadesfri, motiveret og fit-for-fight. Din fysiske tilstand skal altså generelt være tip-top. Men hvad du måske ikke er klar over er, at din mentale habitus også kan have stor indflydelse på dit løb.

De fleste, som har prøvet at løbe langt, kender fornemmelsen af tanker, som på den ene eller anden måde påvirker din præstation. Måske løber du og tænker på, hvor hårdt det er, hvor det gør ondt eller hvor langt, der er igen. Eller også kredser tankerne om arbejdet, familien eller hvad, der skal købes ind i supermarkedet senere på dagen.

Indadvendt og udadvendt

De to forskere Clara Stevinson og Stuart Biddle har studeret den mentale del af løbet og nået frem til, at tankerne har indflydelse på, om løbere rammer den berømte mur eller ej. Forskerne har inddelt tankerne i to kategorier i form af indadvendt og udadvendt fokus – og igen om disse tanker er løbsrelaterede eller ikke løbsrelaterede. Det vil sige, at der groft sagt findes fire måder at tænke på under et løb.

  • Indadvendte løbsrelaterede tanker: Fokus på smerte, puls, eller åndedræt.
  • Udadvendte løbsrelaterede tanker: Fokus på ruten, vejrforhold eller kilometerskilte.
  • Indadvendte ikke-løbsrelaterede tanker: Job, studie eller familie.
  • Udadvendte ikke-løbsrelaterede tanker: Omgivelser, andre løbere eller naturen.

Efter mange års forskning er eksperterne nået frem til, at det kan være formålstjenligt at tænke løbsrelateret, hvis du gerne vil løbe hurtigere. En løberelateret tankegang kan dog også være medvirke til overbelastning og skader, mens ikke-løbsrelevante tanker tværtimod kan æmpe oplevelsen af træthed og smerte.

Studierne viser dog også, at folk, der løber med høj intensitet har øget tilbøjelighed til at tænke løbsrelevant – så tankerne gør det ikke alene.

Hold fokus

Kniber det med at holde styr på tankerne, findes der også råd, som kan hjælpe dig at holde fokus på de rigtige steder. En godt tip, som kan medvirke til at bevare koncentrationen på løbet, er at udvælge sig ét fokusområde. Det kan f.eks. være at løbe mere oprejst, have fokus på pulsen eller være opmærksom på fuglene, der synger.

På den måde er der mulighed for at selv den mest sure træningsdag rent faktisk går hen og bliver en interessant oplevelse. Det er naturligvis vigtigt at arbejde på den rent tekniske del af træningen, men den mentale side skal ikke undervurderes.