Fingeren på pulsen

september 13, 2018

Sæt dig et mål og undgå at gå ind til opgaven med en plan om bare at gennemføre. Sørg i stedet for at analysere dine resultater fra dine træningspas og sæt dig et mål om at krydse stregen på fx fire timer – en tid som er opnåeligt for langt de fleste løbere.

Et af de værktøjer, du med fordel kan bruge til at blive klogere på egen form og formåen, er pulstræningen.

For at kunne bruge pulsen som medspiller i træningen skal du kende to tal. Det ene er hvilepulsen, som bedst findes om morgenen, når du ligger i sengen. Det andet er maksimalpulsen, og her kan du bruge en formel, som hedder 220 minus din alder. Er du 35 år, vil din maksimalpuls altså være 185.

Tallene bruger du så til at inddele din puls i forskellige zoner, så du får nemmere ved at træne effektivt, hvad enten du ønsker at forbedre tempo eller udholdenhed. For at inddele zonerne i øvre og nedre intervaller skal du benytte “Karvonens formel”, der regnes for at være den mest anerkendte, fordi den tager hensyn til, at din hvilepuls falder, efterhånden som du kommer i form.

Formlen lyder således:

(Maksimalpuls – hvilepuls) x belastning i procent + hvilepuls = træningspuls.