Plej dine løbefødder

september 17, 2018

Danskerne er blandt de mest løbeglade folkefærd i hele verdenen. Tal viste tilbage i 2014, at Danmark har 36 maratonløbere per 10.000 indbyggere, hvilket er tre gange så meget, som statistikken viser hos vores naboer i Tyskland.

Det er svært at komme udenom, at alle disse danskere skal bruge deres fødder til at løbe. Derfor er det vigtigt at passe på sine løbefødder, så de er i tip-top stand, når du skal bruge dem til at løbe mange kilometer. Det handler blandt andet om at løbe på bedste vis samt at gå i de rette sko i hverdagen.

Når det bliver varmt i vejret, er der mange personer, som vælger at skifte fx sneakers ud med sandaler, der praktisk talt ikke har en sål. Klip-klappere er især et populært valg i sommervarmen, men tidligere har brug af klip-klappere ført til at op til 200.000 personer besøgte skadestuen i Storbritannien i løbet af et år.

En af årsagerne til at vi gør alt andet end at pleje vores fødder med sko som klip-klappere er, at de øger spændingen i musklerne bagpå skinnebenet. Problemet opstår netop fordi, at mange personer går meget hurtigt fra at gå i lukkede sko til at tilbringe mange timer i klip-klappere.

Skiftet fra den ene dag til den anden kan skabe problemer i benene og resten af kroppen. Derfor kan det være bedre at investere i et par gode sandaler fra mærker som fx birkenstock fra Tyskland. Alt efter hvor meget du går i hverdagen, er det vigtigt at have en stødabsorberende sål, som er med til at passe på dine fødder og resten af din krop.

Det kan lyde tosset, men du kan også undgå skader ved at løbe i bare tæer. Dog kræver løb i bare tæer dog utroligt meget tilvænning, og det kan godt gøre lidt ondt i begyndelsen. Men hvis man lærer at gøre det rigtigt, så kan man ifølge Morten Zacho, som er studielektor på Syddansk Universitet, undgå løbe provokerede skader i benene, hofterne samt andre steder i kroppen.

Du plejer også dine fødder ved at løbe korrekt. Mange løbere fokuserer på, hvordan man skal lande med foden, der er i luften, men faktisk handler det om at fokusere på det andet ben. Du skal rette fokus på den fod, som du har på jorden, så hurtigt som muligt.

En god måde at huske på dette er at forestille sig, at man går på varme gløder. I dette tilfælde er det sidste man ønsker at have foden længe på gløderne, så lige så snart man rører jorden med den aktive fod handler det om at løfte den anden. Dette kan blandt andet hjælpe til at opnå en meget højere kadence.