Udstyr og gadgets

december 24, 2018

Et par sko, et par bukser og en trøje. Mere behøver du ikke for at løbe. Men selv om marathon ikke kræver det store udstyr, er det alligevel ret væsentligt, at du har det rigtige, inden du begiver dig afsted.

Det vigtigste element sidder på dine fødder, som i høj grad skal være med til at bære dig igennem de mange kilometer. Er du nybegynder, kan det ikke betale sig at få lavet løbetest og købe dyre specialsko. Så skal du bare finde et par helt normale løbesko, som i langt de fleste tilfælde vil fungere fint til en start.

Når du bliver mere erfaren, kan du begynde at kigge på de sko, som passer bedst til dig og din løbestil – og ikke mindst hvilket underlag, du primært løber på. Løber du meget på asfalt, kan det for eksempel være en fordel at vælge løbesko med mere støddæmpning. Er du derimod typen, der løber i skov, giver det god mening at vælge en sko med en grov sål, så du får noget hjælp til at “bide” dig fast i underlaget.

Og uanset hvad, så er valg af løbesko meget individuelt, så anbefalinger er ikke altid nogen fordel. Den sko, der passer din nabo, passer givetvis ikke dig, så allier dig med eksperter og prøv at gå rundt med skoene på, for at finde den helt rigtige sko. Når du er mere erfaren, kan du købe flere forskellige typer af løbesko, som passer til dine behov. Der findes også sko i lettere udgaver, som med fordel kan bruges til at løbe hurtigere på kortere distancer.

Når det kommer til størrelsen, er der en tommelfingerregel, som siger, at der helst skal være en hel til en halv centimeter luft mellem snuden af skoen og spidsen af dine tæer. Dine fødder har de nemlig med at svulme en smule op, når de får det varmt.

Tøj og gadgets

Når det kommer til tøj, anbefales det at bruge trøje og bukser i svedtransporterende materialer, ligesom det er klogt ikke at købe helt nyt tøj, som kan gnave. Brug derfor tøj, som du er helt sikker på er komfortabelt.

Udover skoene er det også efterhånden et must at have et løbeur eller en app til din telefon, som kan tracke dit løb. På den måde kan du hele tiden holde styr på dine præstationer og samle statistik.

Der findes også løbeapps, som nærmest fungerer som en personlig træner, og dermed er der også en motiverende effekt indbygget. Markedet for fitness- og løbeapps er gigantisk, og der findes både gratis og betalingsapps.